Mountainbike/XCO/Enduro

Tillsvidare gäller följande med anledning av Coronaviruset

Gimonäs Cykelklubb följer Folkhälsomyndighetens och Svenska Cykelförbundets rekommendationer. Vi ser att det med cykling finns vissa risker, men också en möjlighet att främja hälsan genom motion. Det är viktigt att grupperna inte blir för stora, att vi håller avstånd och att vi tränar utan att utsätta oss för onödiga risker.  Kaptenerna kommer att ha fokus på säker cykling! Vi ska inte belasta sjukvården.

Vi rekommenderar alla som tillhör någon av riskgrupperna att följa FHMs riktlinjer. Vi tar för givet att ingen deltagare dyker upp om de har eller de senaste 14 dagarna haft feber, hosta, andnöd, ont i halsen, snuva eller andra symptom på luftvägsinfektioner. 

Vi startar upp träningarna successivt och till vissa pass kommer föranmälan att krävas.

BikeBoost och läger
I augusti/september brukar vi arrangera BikeBoost för mountainbike varje år. Vi kommer inte arrangera det 2020 med anledning av Coronaviruset. Det kommer med största säkerhet inte heller arrangeras något MTB-läger i Klimpfjäll/Stekenjokk. Tyvärr.

Du håller dig uppdaterad om träningar, jobbardagar med mera i Facebookgruppen Gimonäs CK mountainbike

Träningar 2020

Måndag

"MTB-måndag för alla"

Startar: 11 maj
Tid: Kl 18:30 - 19:30
Mötesplats: Röda Ladan I20

Det här är ett träningspass för alla cyklar stig. Tempot är fart efter kamrat, med en ledare som cyklar först och leder gruppen, och en ledare cyklar sist och ser till att alla kommer med.  Vi cyklar alltid med hjälm. Lämplig cykel är en framdämpad eller heldämpad mountainbike.          
 
Som deltagare förväntas du veta hur din cykel fungerar och ha cyklat i skogen några gånger för att känna dig trygg med hur du växlar och bromsar. 
 
Alla deltagare ska ha med sig vattenflaska, slang och pump. Det kan också vara bra att ha våtservetter och plåster om det blir något skrubbsår. 

Alla kan delta oavsett kapacitet och erfarenhet. 

Max 20 deltagare! Vi delar upp oss i två grupper med maximalt tio deltagare och två ledare i varje grupp.

Föranmälan krävs via en länk till Simple Signup som ges via Facebook-eventet

Måndag

MTB/XCO

Startar: ej klart
Tid: kl 18:30-20:00
Mötesplats: Röda Ladan I20

För dig som har ambitionen att bli en starkare, snabbare och bättre stigcyklist överlag: Intervallpass, träningstävlingar och fina träningar i backe, både uppför och utför!

Det kommer att vara en eller två ledare, och tanken är att alla som deltar ska inspirera, peppa och ge varandra tips på linjeval, växel, stå eller sitta osv.

Här är tempot högt, och hjärta och lungor kommer garanterat få jobba hårt!

Tisdag

Enduro/MTB

Startar: 26 maj
Tid: 18:00-20:30
Mötesplats: Fäboberget

MTB-träning med fokus på utförskörning, explosivitet, linjeval och teknik. På enduropassen ger vi varandra tips om linjeval, kroppsposition över vissa hinder och allmänt pepp. Vi försöker hålla machokulturen utanför klubbens verksamheter och så även på Enduroträningarna. Syftet och målsättningen med träningspassen är givetvis att utvecklas som cyklist, men framförallt rörelseglädje, cykelglädje och gemenskap!

Det här är ett träningspass för alla som gillar stigcykling och vill pröva på MTB-disciplinen "Enduro", eller bara vill utveckla sin utförskörning och teknik.

Alla stigar och nedfarter vi tar oss an går att cykla med en xc-cykel, så utrustningen ska inte vara ett hinder för att delta.

Då detta är en utförsdisciplin är det oftast krav på fullfacehjälm, ryggskydd, knäskydd och armbågsskydd på tävling, vilket är önskvärt även på våra enduroträningar. Än så länge har vi bara hjälmkrav.

Vi förväntar oss att deltagarna har god erfarenhet av cykling i terräng. Du behöver inte vara en erfaren utförscyklist, men ha god vana av att hantera cykeln i lite ”stökigare” terräng.

OBS! Tisdagspassen är tillsvidare ej ledarledda träningspass.

Onsdag

MTB/XCO

Startar: 27 maj
Tid: 18:30-20:00
Mötesplats: Röda Ladan I20

Ett träningspass för mtb-cyklister med ambitionen att utvecklas både tekniskt och fysiskt.

Träningen genomförs i intervallform på kortare slingor där var och en kör sina varv efter egen förmåga, och huvudsyftet med passet varierar. Syftet med passen kan vara allt ifrån att förbättra konditionen till att utveckla tekniken för kurvtagning, målsättningen är dock alltid densamma: Att bli en snabbare cyklist i skogen!

Du behöver ha erfarenhet och vara bekväm med att cykla stig för att få ut något av passet, men du behöver INTE vara snabb! Ingen behöver heller vara orolig för att bli ifråncyklad eller känna sig som en bromskloss som alla måste vänta på.

Torsdag

Enduro/MTB

Startar: 21 maj
Tid: 18:30-20:30
Mötesplats: Röda Ladan I20

Målet med torsdagsträningarna är att försöka hitta flyt och glädje på varje utförssträcka som erbjuds. Heldämpad cykel rekommenderas men för den erfarne fungerar såklart en hardtail.

Hjälm är ett krav, knä/armbågsskydd meriterande och ryggskydd plus i kanten. Bättre med en skyddsattiralj för mycket än för lite!

En ledare från Gimonäs finns på plats för att visa vägen, tipsa och peppa! Passet varar ofta kring 2 timmar, vill du avvika tidigare se till att meddela ansvarig ledare.

Du har cyklat MTB i teknisk terräng tidigare, du ska kunna hantera cykeln utför på ett säkert sätt efter egen förmåga (obs! därmed inte sagt att vi skäller ut dig om du vurpar; för det gör vi alla).

XCO står för Cross Country Olympic och har flest utövare internationellt sett.
XCO är den tävlingsform som vi fick se Jenny Rissveds vinna på OS i Rio 2016. Tävlingen genomförs på en varvbana där deltagarna kör ett på förhand bestämt antal varv. Vinnartiden brukar ligga mellan 1h och 1:30h, och totalsträckan runt 20-25 km. Banan är både tekniskt och fysiskt krävande, och den innehåller många svåra passager som dropp, stenkistor och branta upp- och nerförsbackar.

XCM står för Cross Country Marathon. Detta är mer populärt i Sverige jämfört med XCO. XCM kallas långlopp och är, som precis som namnet antyder, en längre distans, oftast mellan 60-120 km. Loppet cyklas i betydligt lättare terräng tekninskt sett (jämfört med XCO). Klungkörning förekommer ofta vilket kräver ett annat taktiskt upplägg jämfört med XCO - om ambitionen är att vinna eller få en bra placering. Banornas utformning gör disciplinen bred och lockar både elit och motionärer.

Gimonäs CK bedriver ingen träning under rubriken XCM, men anser att både MTB-måndag och XCO-onsdag ger relevant träning för de som förbereder sig för långlopp, bra teknik, stora lungor och starkt hjärta är en fördel i alla discipliner. Distansträningspass läggs med fördel upp som privata evenemang på våra facebook-grupper.

Enduro är den disciplin som vuxit snabbas de senaste åren. Tävlingsformen är inte så krånglig som det låter när en överexalterad utövare försöker förklara. Det är "helt enkelt" utförscykling på ett antal banor i teknisk terräng. En tävling består av 4-7 utförsbanor som kan ta alltifrån 2 till 25 minuter (25 minuters utförscykling är ovanligt i Sverige). När alla banor är genomförda läggs tiderna ihop och bästa totaltid vinner. Endurotävlingar genomförs till skillnad mot downhill utan lift. Deltagarna måste själva trampa upp till starten av banorna vilket ”tvingar” de tävlande att välja en cykel som både kan cyklas upp och sedan köras utför i tävlingsfart.

Samlingsplats

Läger i Klimpfjäll

2020 planerar vi att återigen arrangera ett MTB-läger i Klimpfjäll/Stekenjokk på sensommaren. 

Inom MTB-sektionen anordnas även ett antal träningstillfällen för barn. Se "Barnverksamhet"