Mountainbike/XCO/Enduro
Mountainbikestigar
De mountainbikestigar Gimonäs CK underhåller och bygger ut utgår från ett stigcentrum beläget här (följ länk). Från stigcentrum utgår en rad stigar i varierande längd och svårighetsgrad. I dagsläget finns markerade stigar i färgerna grön, blå-gul, orange och röd, där grön stig är lättast och röd stig är svårast. Ingen av stigarna är mer än några kilometer lång, så om viljan finns kan flera stigar med fördel cyklas vid ett och samma tillfälle. Karta finns uppsatt vid stigcentrum som en guide till hur lång varje stig är, och dess svårighetsgrad.
Stigcentrum nås med fördel via cykel, men vill ni ta bilen dit finns parkering vid IFK Umeås asfaltsbana här (följ länk).
Via denna länk kan du också se mountainbikestigarna, samt andra stigar som inte är en del av de uppmärkta stigarna.
Endurobanor
Endurobanorna är bredare stigare som lämpar sig främst för mountainbikecyklar med längre dämpare, och fokus är nedförskörning via broar, stenar och hopp. De olika nedfarterna är märkta med olika svårighetsgrad, allt från sådant som även en kortdämpad mountainbikecykel kan klara av, till avancerade nedfarter med stora hopp.
Endurobanorna är lokaliserade på Fäboberget, och även här gäller att lämpligast färdmedel dit är med cykel. Närmsta parkeringsplats för bil finns enligt ovan beskrivet vid asfaltsbanan.
Via denna länk kan du se respektive nedfart som finns på Fäboberget.
Hur vet jag om det är träning?
Du håller dig uppdaterad om träningar, jobbardagar med mera i Facebookgruppen Gimonäs CK mountainbike och Gimonäs CK:s Endurofabriken.
Tävlar du för Gimonäs cykelklubb?
Som medlem och tävlande för Gimonäs Cykelklubb har du möjlighet att få ersättning för tävlingslicens och startavgifter om du ställer upp i tävlingsklass (ej motionslopp). Det gäller Landsväg, MTB/XCO och Enduro. Mer information hittar du i avdelningen BLI MEDLEM
Träningar 2024
Måndag
"MTB-måndag för alla"
Startar: Då snön tinat bort
Tid: Kl 18:30 - 19:30
Mötesplats: Stigcentrum I20
Det här är ett träningspass för alla som cyklar stig. Träningarna har ibland fokus på någon specifik teknik, ibland körs intervaller på kortare slingor där var och en kör sina varv efter egen förmåga, och ibland utforskar vi lite längre stigar. Huvudsyftet med passet varierar, men vi kör alltid efter ledorden "alla ska med".
Som deltagare förväntas du veta hur din cykel fungerar och ha cyklat i skogen några gånger för att känna dig trygg med hur du växlar och bromsar.
Alla deltagare ska ha med sig vattenflaska, slang och pump. Det kan också vara bra att ha våtservetter och plåster om det blir något skrubbsår.
Alla kan delta oavsett kapacitet och erfarenhet.
Tisdag
Enduro/MTB
Startar: Passen är tillsvidare ej ledarledda
Tid: 18:00-20:30
Mötesplats: Varierande. Samlingsplats anges i Facebook-event.
MTB-träning med fokus på utförskörning, explosivitet, linjeval och teknik. På enduropassen ger vi varandra tips om linjeval, kroppsposition över vissa hinder och allmänt pepp. Vi försöker hålla machokulturen utanför klubbens verksamheter och så även på Enduroträningarna. Syftet och målsättningen med träningspassen är givetvis att utvecklas som cyklist, men framförallt rörelseglädje, cykelglädje och gemenskap!
Det här är ett träningspass för alla som gillar stigcykling och vill pröva på MTB-disciplinen "Enduro", eller bara vill utveckla sin utförskörning och teknik.
Alla stigar och nedfarter vi tar oss an går att cykla med en xc-cykel, så utrustningen ska inte vara ett hinder för att delta.
Då detta är en utförsdisciplin är det oftast krav på fullfacehjälm, ryggskydd, knäskydd och armbågsskydd på tävling, vilket är önskvärt även på våra enduroträningar. Än så länge har vi bara hjälmkrav.
Vi förväntar oss att deltagarna har god erfarenhet av cykling i terräng. Du behöver inte vara en erfaren utförscyklist, men ha god vana av att hantera cykeln i lite ”stökigare” terräng.
OBS! Tisdagspassen är tillsvidare ej ledarledda träningspass.
Onsdag
MTB Intervallonsdag
Startar: Då snön tinat bort
Tid: 18:30-20:00
Mötesplats: Stigcentrum I20
Ett träningspass för mtb-cyklister med ambitionen att utvecklas både tekniskt och fysiskt.
Träningen genomförs i intervallform på kortare slingor där var och en kör sina varv efter egen förmåga, och huvudsyftet med passet varierar. Syftet med passen kan vara allt ifrån att förbättra konditionen till att utveckla tekniken för kurvtagning, målsättningen är dock alltid densamma: Att bli en snabbare cyklist i skogen!
Du behöver ha erfarenhet och vara bekväm med att cykla stig för att få ut något av passet, men du behöver INTE vara snabb! Ingen behöver heller vara orolig för att bli ifråncyklad eller känna sig som en bromskloss som alla måste vänta på.
Torsdag
Enduro/MTB
Startar: Då snön tinat bort
Tid: 18:30-20:30
Mötesplats: Varierande. Samlingsplats anges i Facebook-event.
Målet med torsdagsträningarna är att försöka hitta flyt och glädje på varje utförssträcka som erbjuds. Heldämpad cykel rekommenderas men för den erfarne fungerar såklart en hardtail.
Hjälm är ett krav, knä/armbågsskydd meriterande och ryggskydd plus i kanten. Bättre med en skyddsattiralj för mycket än för lite!
En ledare från Gimonäs finns på plats för att visa vägen, tipsa och peppa! Passet varar ofta kring 2 timmar, vill du avvika tidigare se till att meddela ansvarig ledare.
Du har cyklat MTB i teknisk terräng tidigare, du ska kunna hantera cykeln utför på ett säkert sätt efter egen förmåga (obs! därmed inte sagt att vi skäller ut dig om du vurpar; för det gör vi alla).
XCO står för Cross Country Olympic och har flest utövare internationellt sett.
XCO är den tävlingsform som vi fick se Jenny Rissveds vinna på OS i Rio 2016. Tävlingen genomförs på en varvbana där deltagarna kör ett på förhand bestämt antal varv. Vinnartiden brukar ligga mellan 1h och 1:30h, och totalsträckan runt 20-25 km. Banan är både tekniskt och fysiskt krävande, och den innehåller många svåra passager som dropp, stenkistor och branta upp- och nerförsbackar.
XCM står för Cross Country Marathon. Detta är mer populärt i Sverige jämfört med XCO. XCM kallas långlopp och är, som precis som namnet antyder, en längre distans, oftast mellan 60-120 km. Loppet cyklas i betydligt lättare terräng tekninskt sett (jämfört med XCO). Klungkörning förekommer ofta vilket kräver ett annat taktiskt upplägg jämfört med XCO - om ambitionen är att vinna eller få en bra placering. Banornas utformning gör disciplinen bred och lockar både elit och motionärer.
Gimonäs CK bedriver ingen träning under rubriken XCM, men anser att både MTB-måndag och Intervallonsdag ger relevant träning för de som förbereder sig för långlopp, bra teknik, stora lungor och starkt hjärta är en fördel i alla discipliner. Distansträningspass läggs med fördel upp som privata evenemang på våra facebook-grupper.
Enduro är den disciplin som vuxit snabbas de senaste åren. Tävlingsformen är inte så krånglig som det låter när en överexalterad utövare försöker förklara. Det är "helt enkelt" utförscykling på ett antal banor i teknisk terräng. En tävling består av 4-7 utförsbanor som kan ta alltifrån 2 till 25 minuter (25 minuters utförscykling är ovanligt i Sverige). När alla banor är genomförda läggs tiderna ihop och bästa totaltid vinner. Endurotävlingar genomförs till skillnad mot downhill utan lift. Deltagarna måste själva trampa upp till starten av banorna vilket ”tvingar” de tävlande att välja en cykel som både kan cyklas upp och sedan köras utför i tävlingsfart.
Samlingsplats
Mountainbikeläger
Vi återkommer med information om det blir ett MTB-läger under 2024.
Inom MTB-sektionen anordnas även ett antal träningstillfällen för barn. Se "Barnverksamhet"